Czerwone wino chroni serce
Stwierdzenie, ze czerwone wino chroni serce, nie jest niczym nowym. Od dawna wiadomo, że Francuzi, którzy chętnie popijają posiłki czerwonym winem, chorują na serce znacznie rzadziej niż przedstawiciele innych nacji, spożywający podobne ilości szkodliwych tłuszczów. Angielscy uczeni z Uniwersytetu Królowej Marii (Queen Mary University) w Londynie odkryli nowy mechanizm, który może wyjaśniać to zjawisko. Otóż czerwone wino blokuje działanie hormonu, uważanego za jeden z kluczowych czynników w rozwoju choroby wieńcowej. Chodzi o endotelinę-1, hormon o silnym działaniu naczynioskurczowym. Związki, które blokują jego działanie, mogą sprawiać, że w naczyniach krwionośnych powstaje mniej złogów i tym samym obniżać ryzyko zapadnięcia na chorobę wieńcową. Uczeni przeprowadzili eksperyment na komórkach z serc krowich. Użyli ekstraktów z 23 rodzajów win oraz z soku z winogron. Stwierdzili, że białe i różowe wina nie mają wpływu na produkcję endoteliny. Tymczasem wino czerwone znacznie ją obniża. Oznacza to, że dobroczynnym, aktywnym związkiem są polifenole, pochodzące ze skórek winogron i znajdujące się wyłacznie w czerwonym winie. Już poprzednie badania wskazywały, że to te właśnie substancje decydują o zdrowotnym działaniu czerwonego wina. Znane są już ich ich właściwości przeciwutleniające. Opublikowane dzisiaj odkrycie rzuca jednak światło na zupełnie inny aspekt ich działania. Pewien problem polega na tym, że żaden z dotychczas opisanych polifenoli nie ma wpływu na wydzielanie endoteliny - chodzi więc zapewne o nowy, nieznany dotychczas związek z tej grupy. Dalsze badania, przeprowadzane już na ludziach, pozwolą być może stwierdzić, jak znaczący jest wpływ czerwonego wina na wydzielanie endoteliny w ludzkim organiźmie oraz określić, jaka ilość czerwonego wina ma najkorzystniejszy wpływ na zdrowie. Uczeni, którzy opublikowali swoje odkrycie w dzisiejszym Nature, podkreślają jednak, że w ich doświadczeniu nawet bardzo małe ilości ekstraktu z czerwonego wina miały zaskakująco duży wpływ na produkcję endoteliny. Ekstrakt z Cabernet Sauvignon zmniejszał ją ponad dwukrotnie.
Autor: Agnieszka Pollo, "Ekspres Naukowy"
Data: 20.12.2001
Przejdź do strony głównej.